tiistai 24. marraskuuta 2015

Iho

IHON KERROKSET

Iho koostuu kolmesta kerroksesta, joista uloimmainen on nimeltään Epidermis eli orvaskesi. Se on paksuudeltaan 0,05-0,2mm. Epidermikseen kuuluu neljä kerrosta; Sarveissolukerros, Jyväissolukerros, Okasolukerros sekä Tyvisolukerros. Seuraava kerros on Dermis eli verinahka, joka on paksuudeltaan 0,5-2mm ja koostuu sidekudoksesta, hermoista ja verisuonista. Karvojen juuriosa, talirauhanen, hikirauhanen ja hermojen päätteitä sekä imusuonia sijaitsee Dermiksessä. Verinahan alla on vielä kolmas kerros, Subkutis eli ihonalaiskerros. Se on ihonalla oleva rasvakudos ja sen paksuus riippuu rasvakudoksen määrästä.


IHON TEHTÄVÄT

Ihon tehtävä on suojata kehoa säteilyltä, kylmyydeltä ja kuumuudelta sekä nestehukalta. Iho suojaa myös kemikaaleilta, viruksilta sekä bakteereilta ja säätelee elintoimintoja sekä eritystä. Iho myöskin suojaa paineelta sekä iskuilta ja toimii verieristeenä. Iho erittää ja tuottaa talia sekä hikeä, vastaanottaa ja välittää tietoa sekä korjaa mahdollisia vaurioita.


IHON PAKSUUS

Paksuudeltaan iho on 1-4 mm, mutta paksuus vaihtelee paikasta riippuen, esimerkiksi silmäluomet ovat hyvin ohutta ihoa, kun taas jalkapohjissa iho on paljon paksumpaa.


IHON UUSIUTUMINEN
 
Ihon päällimmäisen kerroksen epidermiksen alimmaiselta tyvisolukerrokselta nousee soluja dermiksen pinnalle, josta ne sitten hilseilee pois n. 3-4 viikon aikana, mutta iho uusiutuu jatkuvasti.


Lähteet:
Hiukset kirja
Iho / Wikipedia
Eucerin.fi / tietoa-ihosta / ihon-takenne-ja-toiminta

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti